Kulinarne triki i sprytne wskazówki, które koniecznie musisz poznać. Co zrobić, gdy przesolisz zupę? Jak pokroić miękkie pomidor? Jak uniknąć sklejania się makaronu podczas gotowania? Dzięki tym praktycznym poradom w kuchni już nic Cię nie zaskoczy.
Kulinarne triki
- Gdy chcesz coś ugotować, zagotuj najpierw wodę w czajniku, a następnie wlej do garnka. W ten sposób zaoszczędzisz zarówno energię jak i czas.
- Podczas gotowania makaronu, który ma tendencję do sklejania się, dodaj łyżeczkę oleju i często mieszaj.
- Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania, dodaj szczyptę cukru.
- Dodaj łyżeczkę soku z cytryny na każdy litr wody podczas gotowania ryżu. Dzięki temu ryż będzie puszysty.
- Jeśli zdarzy Ci się kupić nie dojrzałe i twarde owoce wystarczy, że włożysz je do pojemnika wysypanego ryżem. Przyśpieszy to proces dojrzewania owoców.
- Jeśli gotujesz warzywa to pamiętaj, by zawsze dodawać je do wody dopiero, gdy zacznie wrzeć. Dzięki temu zachowasz więcej witamin i składników odżywczych.
- Przechowuj przyprawy w chłodnym, ciemnym miejscu. Wilgotność i ciepło powoduje, że zioła i przyprawy tracą smak.
- Pieczarki myj najlepiej pod bieżącą wodą – moczone w misce tracą swój smak.
- Jeśli masz problem z pokrojeniem miękkich pomidorów, 20 minut wcześniej włóż je do lodowatej wody.
- Kiedy zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i gotuj kilka minut. Ziemniak wchłonie sól.
- Obieraj ogórka od jaśniejszej strony – dzięki temu nie będzie gorzki.
- Aby jajecznica miała puszystą konsystencje, dodaj do niej odrobinę mleka.
- Jeśli deska do krojenia przesuwa się po blacie to wystarczy, że podłożysz pod nią wilgotny papierowy ręcznik.
- Używaj soli morskiej, która jest lepszej jakości niż zwykła sól kuchenna.
- Żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, dodaj do niego odrobinę soli.
- Przed pokrojeniem cytryny lub limonki rozwałkuj je na blacie. To sprawi, że będą łatwiej puszczać sok.
Wykorzystaj te kulinarne triki w swojej kuchni i spraw, że gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.