Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem

Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem

Znudziły Ci się sałatki z pomidorem i ogórkiem? To propozycja dla Ciebie! Tym razem pyszna jesienna sałatka z brokułami, pieczonym batatem, serem feta, brązowym ryżem, mixem sałat i słodką suszoną żurawiną, a to wszystko polane prostym sosem winegret. Niskokaloryczna i bogata w smaku sałatka z brokułami, która jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację.

Sałatka z brokułami

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Brązowy ryż – 100 g
  • Brokuł – 150 g
  • Mix sałat – 120 g
  • Ser feta – 150 g
  • Batat – 100 g
  • Suszona żurawina – 50 g
  • Ocet winny
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W dużej misce wymieszaj bataty i brokuły z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  2. Następnie rozłóż równomiernie warzywa na blaszce i piecz 20-30 minut, aż będą miękkie.
  3. Kiedy warzywa się pieką ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i przygotuj sos winegret z trzech łyżek oliwy z oliwek, dwóch łyżek octu winnego, posiekanego czosnku, soli i pieprzu.
  4. Wyjmij z piekarnika warzywa i poczekaj, aż wystygną.
  5. Na koniec wrzuć do dużej miski upieczone brokuły i bataty, dodaj mix sałat, brązowy ryż, ser feta i suszoną żurawinę. Polej wszystko sosem winegret i wymieszaj.
  6. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 035,3 kcal
  • Białko: 39,5 g
  • Tłuszcze: 37,1 g
  • Węglowodany: 135,9 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 251,3 kcal
  • Białko: 9,4 g
  • Tłuszcze: 8,9 g
  • Węglowodany: 33,5 g

Sałatka z brokułami

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*