Carbonara dyniowa z boczkiem i szpinakiem

Carbonara dyniowa z boczkiem i szpinakiem

Kremowa carbonara dyniowa z boczkiem, szpinakiem i sosem na bazie jajek to sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis. Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, której sekretem jest nie tylko świeżo mielony pieprz i parmezan, ale także sos na bazie jajek, który nie może się za bardzo ściąć ponieważ zamiast pysznego dania wyjdzie nam makaron z jajecznicą.

Carbonara dyniow

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Makaron tagliatelle – 150 g
  • Dynia – 100 g
  • Boczek – 100 g
  • Szpinak – 150 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Ser parmezan lub grana padano – 80 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Pietruszka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Carbonara dyniow

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź zachowując 1/4 szklanki wody.
  2. Obierz i pokrój na mała kosteczkę dynię.
  3. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę dynię, dopraw solą, pieprzem i smaż co chwilę mieszając około 10 minut, aż dynia zmięknie.
  4. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałeczki boczek i smaż jeszcze około 3 minut.
  5. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, wodę z makaronu, posiekaną natkę pietruszki i gotuj, aż woda odparuje.
  6. Na koniec roztrzep w miseczce jajka z dodatkiem pieprzu i startego sera, dodaj do makaronu, wymieszaj i zdejmij z ognia ( jajka nie mogą się ściąć, mają utworzyć kremowy sos ).
  7. Podawaj ze startym serem.
  8. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 215,8 kcal
  • Białko: 45,0 g
  • Tłuszcze: 65,2 g
  • Węglowodany: 112,4 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 607,9 kcal
  • Białko: 22,5 g
  • Tłuszcze: 32,6 g
  • Węglowodany: 56,2 g

Carbonara dyniowa

 

Jeden komentarz

  1. Prezentuje się wspaniale! Uwielbiam carbonarę i wszystkie wariacje na jej temat 😀

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*