Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami

Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami

Znudził Ci się już rosół? Masz ochotę na coś treściwego, lekkiego i delikatnego? To idealna propozycja dla Ciebie! Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień.

Kremowa zupa

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Bulion warzywny lub rosół – 1 l
  • Pierś z kurczaka – 500 g
  • Pieczarki – 300 g
  • Marchewka – 200 g
  • Szpinak – 200 g
  • Cebula – 60 g
  • Masło – 50 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • Oregano
  • Tymianek
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem. Warzywa umyj i pokrój.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kawałki kurczaka i smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, pieczarki, marchewkę, posiekany czosnek i smaż około 3 minut.
  3. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut.
  4. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minut cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie powoli dolewaj mleka cały czas mieszając. Gotuj wszystko do momentu, aż powstanie lekko gęstawa masa. Wlej gotową masę do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Podczas ostatniej minuty gotowania zupy dodaj szpinak.
  6. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem.
  7. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 271,2 kcal
  • Białko: 133,9 g
  • Tłuszcze: 53,9 g
  • Węglowodany: 63,4 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 311,4 kcal
  • Białko: 33,4 g
  • Tłuszcze: 13,0 g
  • Węglowodany: 15,5 g

Kremowa zupa

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*