Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami

Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami

Pomysł na rybę smażoną na głębokim oleju w piwnej panierce podrzucił mi mój przyjaciel, ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zrobił czegoś po swojemu. I tak oto powstał pieczony sandacz w towarzystwie batatów ze świeżymi warzywami. Przepis jest wręcz banalny w przygotowaniu, a mięso tej ryby jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o piwną panierkę proponuję wybrać lepsze piwo – kwestia gustu jakie konkretnie. Pieczony sandacz to przepis, który składa się z zaledwie kilku podstawowych składników, a jednak świetnie nadaje się na wykwitną kolację.

Pieczony sandacz

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Filet z sandacza – 2 szt. ( około 300 g )
  • Bataty – 200 g
  • Sałata lodowa – 80 g
  • Pomidory koktajlowe – 80 g
  • Ogórek – 80 g
  • Mąka – 50 g
  • Piwo – 100 ml
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna
  • Rozmaryn
  • Sól i pieprz do smaku

Sos winegret:

  • Oliwa z oliwek
  • Ocet winny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos winegret z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu winnego, soli i pieprzu.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, sałatę lodową poszatkuj, ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce z sosem winegret.
  3. Sandacza umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem.
  4. Do miseczki wlej piwo i powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencje.
  5. Rybę panieruj najpierw w mące, a następnie w cieście piwnym.
  6. Batata obierz i pokrój na frytki.
  7. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż sandacza skórą do dołu, dodaj kawałki cytryny i świeży rozmaryn. Obok ryby wysyp frytki z batata, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem.
  8. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz wszystko około 30 minut, aż panierka piwna zrobi się chrupiąca, a bataty się zarumienią.
  9. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 926,5 kcal
  • Białko: 68,6 g
  • Tłuszcze: 32,7 g
  • Węglowodany: 88,9 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 463,3 kcal
  • Białko: 34,3 g
  • Tłuszcze: 16,3 g
  • Węglowodany: 44,4 g

Pieczony sandacz

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*