Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami

Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami

Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami i makaronem to wspaniała propozycja na jesienno-zimowy posiłek. Bardzo sycąca, pikantna, pełna aromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację.

Zupa dyniowa

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Bulion warzywny – 1 l
  • Mleko kokosowe – 400 ml
  • Krewetki – 300 g
  • Makaron spaghetti – 200 g
  • Dynia – 200 g
  • Czerwona papryka – 100 g
  • Czerwona cebula – 50 g
  • Imbir – 20 g
  • Papryczka chilli – 1 szt.
  • Limonka – 1 szt.
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Trawa cytrynowa
  • Cynamon
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czerwoną paprykę pokrój w paski.
  2. Krewetki umyj i oczyść. W miseczce wymieszaj krewetki z oliwą z oliwek, sokiem z połowy limonki, łyżką pasty curry i dopraw solą, pieprzem.
  3. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut.
  4. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią.
  6. Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
  7. Na koniec ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
  8. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 790  kcal
  • Białko: 117,7 g
  • Tłuszcze: 71,1 g
  • Węglowodany: 173,0 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 447,3 kcal
  • Białko: 29,4 g
  • Tłuszcze: 17,8 g
  • Węglowodany: 43,2 g

Zupa dyniowa

 

 

komentarze 4

  1. Świetna zupka! 🙂

     
  2. Robilam juz zupę dyniową I makaron po tajsku, ale takiej wersji jeszcze nie mialam okazji skosztować więc chętnie się skuszę. ..

     
  3. Wow jaki piękny kolor ! Musze przyznać, że kocham zupę dyniową w takiej tajskiej wersji. To są moje smaki. Nabrałam ochoty na taką zupę, muszę zrobić 🙂 !

     
  4. Wygląda obłędnie. Będę musiała wypróbować 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*