Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem

Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem

Czasami najlepsze są najprostsze dania. Tym razem przepis na pyszny fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem. Podstawą tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, który osobiście polecam przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku. Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa dłużej niż 15 minut. 

Gotowy sos możemy również zmiksować, by otrzymać aksamitną gładkość, ale to już kwestia gustu – ja preferuję kawałki pomidorów w sosie.

Makaron w sosie pomidorowym

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Makaron razowy penne – 400 g
  • Filet z piersi kurczaka – 500 g

Sos pomidorowy:

  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Makaron w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy.
  2. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu.
  3. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni pokrojone mięso z piersi kurczaka. Kiedy będzie gotowe wlewamy sos i gotujemy jeszcze przez 3 minuty ( jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę z makaronu ). Na koniec dodajemy makaron, mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę i gotowe.
  5. Podajemy ze startym parmezanem i świeżą bazylią.
  6. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 2 531,2 kcal
  • Białko: 167,4 g
  • Tłuszcze: 70,8 g
  • Węglowodany: 306,1 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 632,2 kcal
  • Białko: 41,8 g
  • Tłuszcze: 17,7 g
  • Węglowodany: 76,4 g

Makaron w sosie pomidorowym

 

Jeden komentarz

  1. Nigdy jakoś nie przekonywał mnie makaron w sosie pomidorowym, jednak tym razem, spróbuję i to twój przepis! 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*