Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle

Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle

Jakiś czas temu miałem okazję odwiedzić wrocławską pracownię makaronów i spróbować pyszne krewetki z makaronem. Przygotowywany na miejscu czarny makaron, świeże krewetki, delikatny i aromatyczny sos sprawiły, że był to jeden z lepszych makaronów jakie miałem okazję jeść. Jestem ogromnym fanem pikantnych potraw dlatego od tamtego czasu chodziły za mną krewetki w trochę pikantniejszej wersji. 

Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu.

W całym daniu użyłem jednej papryczki chilli i wyszło dość pikantnie dlatego jeżeli wolicie łagodniejsze dania to użyjcie tylko połowę.

Krewetki z makaronem
Krewetki z makaronem

Przepis na krewetki z makaronem:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Makaron tagliatelle – 150 g
  • Krewetki – 250 g
  • Masło – 50 g
  • Świeży szczypiorek
  • 1 cebula szalotka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół kieliszka białego wina
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, imbir, kolendra

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy cytryny.
  3. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy połowę masła z dodatkiem oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy krewetki, posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli, łyżkę sosu rybnego, brązowy cukier, imbir, kolendrę i smażymy okoły minuty. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje pozostawiając przyjemny posmak. Pod koniec dodajemy i rozpuszczamy masło, aby troszkę zagęścić sos.
  4. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.
  5. Podajemy ze świeżo startym parmezanem i szczypiorkiem.
  6. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 060,6 kcal
  • Białko: 68,4 g
  • Tłuszcze: 37,8 g
  • Węglowodany: 108,3 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 530,3 kcal
  • Białko: 34,2 g
  • Tłuszcze: 18,9 g
  • Węglowodany: 54,1 g

Krewetki z makaronem
Krewetki z makaronem

Jeśli lubisz wyraziste dania sprawdź również ten przepis – zupa dyniowa.

 

 

Jeden komentarz

  1. Ja jakoś nie specjalnie przepadam za krewetkami ale mój mąż owszem musze mu zrobić takie danko

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*