Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno

Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno

Zapiekanka z pieczarkami to przekąska, którą zna i lubi prawie każdy. Coś banalnie prostego w przygotowaniu, a jednocześnie pysznego. Ten typowy polski fast food dzisiaj w wersji pikantnej z pyszną pastą paprykową, salami i papryczkami jalapeno. Każdy kto spróbuje będzie zachwycony!

Przepis na pikantną pastę paprykową, która idealnie nadaje się do zapiekanki znajdziesz TUTAJ.

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno:

Składniki

Ilość składników uzależniona jest od ilości zapiekanek.

  • Bagietka
  • Ser mozzarella
  • Pasta paprykowa
  • Salami
  • Pieczarki
  • Czerwona cebula
  • Marynowane lub świeże papryczki jalapeno
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią.
  3. Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem.
  4. Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące.
  5. Smacznego!

Zapiekanka z pieczarkami

Zobacz również jak zrobić klasyczny sos pomidorowy, który możesz wykorzystać do zapiekanki.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*