Pyszny, wyrazisty i jednocześnie bardzo prosty przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem z dodatkiem parmezanu. Wszystko razem świetnie się komponuje i idealnie pasuje na romantyczną kolację lub obiad.
Składniki
Ilość porcji: 4
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 500 g dużych krewetek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 szklanki szpinaku
- ¼ szklanki parmezanu
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj (często mieszając), aż będzie al dente.
- Odcedź i odstaw makaron.
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną paprykę i gotuj do momentu, aż zacznie pachnieć.
- Wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do momentu kiedy krewetki zrobią się różowe, ale nie do końca usmażone.
- Dodaj oregano, szpinak i gotuj.
- Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 966,6 kcal
- Białko: 175,8 g
- Tłuszcze: 59,9 g
- Węglowodany: 180,9 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 491,6 kcal
- Białko: 43,9 g
- Tłuszcze: 14,9 g
- Węglowodany: 45,2 g
Kategorie
Przepisy na dania z makaronemSylwestrowe bułeczki ala pizza
Autor: Redakcja - lut 16, 2016
Fit tortilla z tuńczykiem i świeżymi warzywami
Autor: Redakcja - wrz 9, 2016