Jajecznica ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Można do niej dodać pomidory, cebulę, wędlinę, boczek, cukinię – dzisiaj jednak z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i sycące. Z dodatkiem świeżego pieczywa pozwoli Ci idealnie zacząć dzień.
Składniki
Ilość porcji: 1
- 3 jajka
- 50 g szpinaku
- 5 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 25 g suszonych pomidorów
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek
Przygotowanie
- Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski. Suszone pomidory odcedź, osusz i pokrój w paski.
- Rozgrzej patelnie, dodaj masło, szpinak i zmielony czosnek.
- Smaż kilka minut do momentu, kiedy szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone wcześniej suszone pomidory i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie wbij jaja, dopraw solą, pieprzem i smaż tak długo, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
- Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i podaj z ulubionym pieczywem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 271,8 kcal
- Białko: 21,6 g
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 6 g
Kategorie
Przepisy na dania wegetariańskieQuesadilla z tuńczykiem i smażoną papryką
Autor: Redakcja - wrz 16, 2016
Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem
Autor: Redakcja - wrz 16, 2016