Pieczony łosoś to danie zdrowe i błyskawiczne do przygotowania. Soczysty pieczony łosoś podany jest z dodatkiem kolorowych warzyw, a do tego kaszą pęczak. Posiłek wartościowy i smakowity.
Składniki
Ilość porcji: 2
- 150 g kaszy pęczak
- 250 g łososia
- 100 g fasoli szparagowej
- 80 g pomidorów
- 80 g papryki czerwonej
- Oliwa z oliwek
- Cytryna
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Warzywa umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą z oliwek folii aluminiowej.
- Skórą do dołu ułóż łososia na warzywach, przypraw solą i pieprzem, a następnie skrop cytryną i oliwą z oliwek. Piecz wszystko 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas sucha.
- Podczas gdy ryba i warzywa się pieką ugotuj kaszę pęczak z dodatkiem soli i odrobiny oliwy z oliwek.
- Kiedy wszystko będzie gotowe podaj i smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 144,3 kcal
- Białko: 66,4 g
- Tłuszcze: 47,4 g
- Węglowodany: 113,0 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 572,1 kcal
- Białko: 33,2 g
- Tłuszcze: 23,7 g
- Węglowodany: 56,5 g
Add Comment