16 kulinarnych trików, które przydadzą Ci się w kuchni

Kulinarne triki i sprytne wskazówki, które koniecznie musisz poznać. Co zrobić, gdy przesolisz zupę? Jak pokroić miękkie pomidor? Jak uniknąć sklejania się makaronu podczas gotowania? Dzięki tym praktycznym poradom w kuchni już...


Kulinarne triki i sprytne wskazówki, które koniecznie musisz poznać. Co zrobić, gdy przesolisz zupę? Jak pokroić miękkie pomidor? Jak uniknąć sklejania się makaronu podczas gotowania? Dzięki tym praktycznym poradom w kuchni już nic Cię nie zaskoczy.

Kulinarne triki

  1. Gdy chcesz coś ugotować, zagotuj najpierw wodę w czajniku, a następnie wlej do garnka. W ten sposób zaoszczędzisz zarówno energię jak i czas.
  2. Podczas gotowania makaronu, który ma tendencję do sklejania się, dodaj łyżeczkę oleju i często mieszaj.
  3. Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania, dodaj szczyptę cukru.
  4. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny na każdy litr wody podczas gotowania ryżu. Dzięki temu ryż będzie puszysty.
  5. Jeśli zdarzy Ci się kupić nie dojrzałe i twarde owoce wystarczy, że włożysz je do pojemnika wysypanego ryżem. Przyśpieszy to proces dojrzewania owoców.
  6. Jeśli gotujesz warzywa to pamiętaj, by zawsze dodawać je do wody dopiero, gdy zacznie wrzeć. Dzięki temu zachowasz więcej witamin i składników odżywczych.
  7. Przechowuj przyprawy w chłodnym, ciemnym miejscu. Wilgotność i ciepło powoduje, że zioła i przyprawy tracą smak.
  8. Pieczarki myj najlepiej pod bieżącą wodą – moczone w misce tracą swój smak.
  9. Jeśli masz problem z pokrojeniem miękkich pomidorów, 20 minut wcześniej włóż je do lodowatej wody.
  10. Kiedy zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i gotuj kilka minut. Ziemniak wchłonie sól.
  11. Obieraj ogórka od jaśniejszej strony – dzięki temu nie będzie gorzki.
  12. Aby jajecznica miała puszystą konsystencje, dodaj do niej odrobinę mleka.
  13. Jeśli deska do krojenia przesuwa się po blacie to wystarczy, że podłożysz pod nią wilgotny papierowy ręcznik.
  14. Używaj soli morskiej, która jest lepszej jakości niż zwykła sól kuchenna.
  15. Żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, dodaj do niego odrobinę soli.
  16. Przed pokrojeniem cytryny lub limonki rozwałkuj je na blacie. To sprawi, że będą łatwiej puszczać sok.

 

 

Wykorzystaj te kulinarne triki w swojej kuchni i spraw, że gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.

Kategorie
Kuchenne porady
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły

  • Więcej miejsca na blacie kuchennym

    Blat kuchenny jest najważniejszym miejscem w każdej kuchni, ponieważ to w tym miejscu codziennie przygotowuje się posiłki. Ważne jest, aby mieć odpowiednio zagospodarowaną  przestrzeń do ich przyrządzania. Minimalizm w...
  • Prawidłowe czyszczenie zlewozmywaka

    Niezależnie od wielkości zlewozmywaka i materiału, z którego jest on wykonany, należy utrzymać go w idealnej czystości. Zlewozmywak brudzi się bardzo szybko ponieważ często wkłada się do niego brudne...
  • Jak dbać o grill elektryczny?

    Grill elektryczny to urządzenie, które w sklepach spotyka się coraz częściej. Grillowane potrawy są uznawane za bardziej zdrowe i smaczniejsze. Dzięki temu urządzeniu, można skosztować dań z grilla nie...
  • Niezawodne sposoby na odkamienianie czajnika

    Czajnik obecny jest prawie w każdej kuchni. Służy zwykle do przygotowania gorącej kawy lub herbaty. Obecnie na rynku jest wiele modeli czajników, z różnych materiałów i o różnych pojemnościach....