Zdrowy, aromatyczny i bardzo łatwy w przygotowaniu fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem świeżej mięty. Ten makaron jest po prostu nie z tej ziemi i dowiesz się tego dopiero jak go spróbujesz. Kremowy sos, którego bazą jest awokado z dodatkiem lekko ostrego czosnku, oliwy z oliwek, kolendry, orzeźwiającego soku z cytryny, soli i pieprzu idealnie komponuje się z makaronem, mięsem i pomidorkami. Kilka składników, 20 minut i wyśmienity posiłek gotowy!
Składniki
Ilość porcji: 2
- 180 g makaronu spaghetti
- 200 g piersi z indyka
- 100 g awokado
- 150 g pomidorków koktajlowych
- Świeża mięta
- Kolendra
- Cytryna
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Awokado obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, posiekanego czosnku, kolendry, soli i pieprzu.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej kawałki piersi z indyka. Następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, gotowy sos z awokado i smaż kilka minut.
- Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotowe.
- Podawaj ze świeżą miętą i smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 068,4 kcal
- Białko: 63,7 g
- Tłuszcze: 28,3 g
- Węglowodany: 139,8 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 534,2 kcal
- Białko: 31,9 g
- Tłuszcze: 14,1 g
- Węglowodany: 69,9 g
Kategorie
Przepisy na dania z makaronemZupa krem z dyni na ostro z papryką i soczewicą
Autor: Redakcja - paź 16, 2016
Prosta i szybka domowa pizza makaronowa
Autor: Redakcja - paź 16, 2016