Dieta i regularny trening na siłowni sprawiły, że w trochę ponad rok udało mi się schudnąć prawie 30 kg, ale jak pewnie nie jedna osoba jestem ogromnym fanem pizzy. Mógłbym ją jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzi. Niestety jak wiadomo jest to danie bardzo kaloryczne i niezbyt zdrowe, a ze względu na to, że staram się zdrowo odżywiać i regularnie ćwiczyć na siłowni postanowiłem ją jakoś zastąpić. I tak oto powstała wariacja na temat pizzy – czyli prosta pizza makaronowa. Mimo, że nadal nie jest to danie dietetyczne, uważam, że czasami można sobie pozwolić na trochę więcej kalorii i przyjemności z jedzenia. Pizza makaronowa skutecznie zwalcza mój apetyt na tradycyjną pizze, a przy tym jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Często dodaję do niej również kawałki z piersi kurczaka lub tuńczyka, dzięki czemu otrzymuje pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, który mogę również zapakować do launchboxa i zabrać do pracy. Ogromnym plusem jest też możliwość kombinowania ze składnikami. Tak jak w przypadku tradycyjnej pizzy możesz dodać do tego dania co tylko zechcesz lub to co akurat masz w lodówce.
Składniki
Ilość porcji: 2
- 250 g makaronu penne
- 30 g pieczarek
- 30 g salami
- 30 g czerwonej papryki
- 100 g sera mozarella
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- Oregano
- Oliwa z oliwek
- Bazylia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Przecier wymieszaj z 50 ml zimnej wody, dodaj oregano, zmielony czosnek, sól i pieprz do smaku.
- Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę.
- Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę.
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut.
- Podawaj ze świeżą bazylią.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 221,4 kcal
- Białko: 65,3 g
- Tłuszcze: 28,5 g
- Węglowodany: 176,0 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 610,7 kcal
- Białko: 32,7 g
- Tłuszcze: 14,3 g
- Węglowodany: 88,0 g