Miały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi.
To było moje pierwsze podejście do tortellini – niestety dwukrotnie nie wyszło mi ciasto. Nie miałem już czasu na kolejne próby, a przygotowany był farsz serowo – szpinakowy więc trzeba było coś z niego wykombinować. Szybki przegląd tego co mam w lodówce ( nie za wiele ) i do dzieła. Makaron tagliatelle, pomidorki koktajlowe i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne i proste danie!
Przepis na makaron tagliatelle w sosie serowo szpinakowym:
Składniki
Ilość porcji: 2
- Makaron tagliatelle – 150 g
- Ser mascarpone – 80 g
- Ser ricotta – 80 g
- Szpinak – 200 g
- Parmezan – 30 g
- Pomidorki koktajlowe – 100 g
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente zostawiając przy tym pół szklanki wody z makaronu.
- Umyty i pokrojony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnie, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce dokładnie łączymy oba sery ze szpinakiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotową mieszaninę wrzucamy na rozgrzaną patelnie, wlewamy wodę z makaronu i gotujemy około 3 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze przez minutę. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, starty parmezan, mieszamy i gotowe.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 107,6 kcal
- Białko: 49,8 g
- Tłuszcze: 49,8 g
- Węglowodany: 111,4 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 553,8 kcal
- Białko: 24,9 g
- Tłuszcze: 24,9 g
- Węglowodany: 55,7 g
Add Comment