2017-01-16 12:54
140
Pikantne kulki serowe w chrupiącej panierce to oryginalna przekąska nadająca się na każdą imprezę – kuszą wyglądem i znikają ze stołu w mgnieniu oka. Niesamowicie smaczne, proste w przygotowaniu i idealne na jeden kęs bez sięgania po sztućce i talerz – każdy będzie zachwycony.
Przy smażeniu należy pamiętać, aby dobrze rozgrzać olej i nie smażyć naraz wszystkich kulek ponieważ się posklejają -w zależności od wielkości garnka maksymalnie 5 kulek.
Kulki serowe przepis:
Składniki
- Ser żółty – 500 g
- 1 duże jajko
- 1 papryczka chilli
- Bułka tarta
- Olej słonecznikowy do smażenia
- Sól, pieprz i bazylia
Przygotowanie
- Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy do miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję.
- Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce tartej.
- W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby był bardzo gorący, wrzucamy kuleczki i smażymy, aż będą jasno brązowe. Pamiętaj, aby smażyć tylko kilka kulek naraz.
- Kulki serowe nabijamy na wykałaczki i gotowe.
- Smacznego!
Add Comment