Makaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe.
Makaron z pesto z suszonych pomidorów:
Składniki
Ilość porcji: 2
- Pierś z kurczaka – 200 g
- Makaron spaghetti – 150 g
- Rukola – 100 g
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Pesto:
- Suszone pomidory – 100 g
- Orzechy nerkowca – 30 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 10 świeżych liści bazylii
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- Sól
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca podsmażamy na patelni, parmezan trzemy na tarce, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.
- Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy.
- Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy chwilę. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy świeżą rukolę, mieszamy i gotowe.
- Podajemy ze świeżą bazylią i startym parmezanem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 320,4 kcal
- Białko: 80,2 g
- Tłuszcze: 46,7 g
- Węglowodany: 144,9 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 660,2 kcal
- Białko: 40,1 g
- Tłuszcze: 23,3 g
- Węglowodany: 72,5 g
Add Comment