Niebo w gębie! Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami to idealna propozycja na szybki posiłek. Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Doskonale nadaje się również na imprezy ponieważ można ją przygotować z wyprzedzeniem w większej ilości.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem:
Składniki
- Makaron penne – 300 g
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średni ogórek
- 3 łyżki dobrego majonezu
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Nie może być zbyt miękki, ponieważ po ostudzeniu będzie papkowaty.
- W tym czasie obieramy i drobno siekamy czerwoną cebulę , ogórka kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, kukurydzę, majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
- Makaron odcedzamy, studzimy pod zimną wodą, dokładnie osuszamy i mieszamy z resztą składników.
- Całość przyprawiamy solą, pieprzem i gotowe.
- Smacznego!
Kategorie
Przepisy na dania z makaronemMakaron z pesto z suszonych pomidorów
Autor: Redakcja - mar 16, 2017
Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami
Autor: Redakcja - cze 16, 2017