Najlepszy klasyczny sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów i jest on podstawą do wielu dań. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką.

Klasyczny sos pomidorowy:

Składniki

  • Świeże pomidory – 1 kg ( opcjonalnie pomidory z puszki )
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na około 60 sekund. Dzięki temu łatwiej będzie nam je obrać.
  2. Po tym czasie wodę odlewamy i hartujemy pomidory zimną wodą dosłownie kilkanaście sekund. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie.
  4. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund.
  5. Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak.
  6. Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy.
  8. Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni
  9. Smacznego!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *