Chili con carne to danie pyszne, sycące, pełne aromatycznych przypraw i nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności. Wymaga za to dobrego mięsa wołowego, dzięki czemu wychodzi idealnie.
Chili con carne powinno być dość pikantne, ale w taki sposób, żeby je zjeść ze smakiem.
Chili con carne:
Składniki
Ilość porcji: 4
- Mielona wołowina – 500 g
- Bulion wołowy – 100 ml
- Czerwona fasola z puszki – 250 g
- Krojone pomidory z puszki – 400 g
- Kukurydza z puszki – 150 g
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- Garść świeżej kolendry
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę.
- Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie.
- Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami.
- Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.
- Smacznego!
Add Comment