Polędwiczka w sosie grzybowym to danie dobre zarówno na niedzielny obiad, kiedy przyjdą goście, jak i dla miłośników codziennej, aczkolwiek wykwintnej kuchni. Sos grzybowy to doskonały dodatek do mięsa. Polędwiczka w sosie grzybowym może być podawana wraz z kluskami śląskimi albo ziemniakami. Ciekawym połączeniem smakowym będzie również podanie polędwiczki wraz z kaszą.
Składniki:
Polędwiczka:
– 1 polędwiczka o dużym rozmiarze
– masło klarowane
– ząbek czosnku
– pieprz
– sól
Grzybowy sos:
– 50 g borowików (ewentualnie można zastąpić innymi grzybami leśnymi)
– duża cebula
– pół litra warzywnego bulionu
– 1 duża łyżka mąki
– 2 łyżeczki masła
– 100 ml śmietany 18%
– świeże listki rozmarynu (ewentualnie suszony)
– pieprz
– sól
Do dekoracji:
– 3 gałązki rozmarynu
– szalotka
Sposób przygotowania sosu:
1. Ugotować bulion
2. Grzyby pokroić na pół i zalać bulionem. Zostawić na 1,5 godz.
3. Po 1,5 godziny gotować przez kwadrans
4. Następnie oddzielić grzyby od zalewy. Zalewę zachować, a grzyby pokroić na jeszcze mniejsze kawałki
5. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, na odrobinie masła – nieco posolić
6. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pozostałą część masła i mąkę. Zamieszać, a następnie dolać jeszcze ćwiartkę uzyskanej wcześniej zalewy. Mocno mieszać aż wszystko zgęstnieje
7. Stopniowo dodawać resztę uzyskanej zalewy, cały czas mieszając. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i doprawić rozmarynem
8. Wszystko zagotować, a następnie dodać 100 ml śmietanki 18% oraz doprawić solą i pieprzem
Sposób przygotowania polędwiczki:
1. Polędwiczkę umyć, pokroić na plastry ok. 2 cm
2. Mięso natrzeć ząbkiem czosnku z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem
3. Rozgrzać na patelni masło klarowane
4. Paski polędwiczki smażyć z obu stron ok. 2 minut. Następnie usunąć z patelni nadmiar masła klarowanego i wlać sos grzybowy.
5. Paski dusić w sosie ok. pół godziny pod częściowym przykryciem na małym ogniu
Całkowity czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji: 2 porcje
Trudność: średnia
Koszt: średni
Danie można pięknie udekorować gałązkami świeżego rozmarynu i pokrojoną na plastry szalotką! Dzięki temu nabierze prawdziwie myśliwskiego charakteru!