Sernik jest dobrą opcją na święta, uroczystości i na co dzień. Dlatego przepis na ciasto bezglutenowe z serków waniliowych z pewnością zachwyci każdego. Jest to niezwykle miękki, aksamitny i delikatny wypiek, który w połączeniu z brzoskwiniami i polewą z białej czekolady przenosi zmysły wprost do raju.
Składniki
Ciasto:
- 100 g masła
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 1 kg serków homogenizowanych waniliowych
- 600 g brzoskwiń z puszki
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 36%
Sposób przygotowania
- Do miski przełożyć serki homogenizowane (wcześniej wyjęte z lodówki). Wsypać cukier i skrobię ziemniaczaną, a następnie wbić jaja.
- Kolejny krok to roztopienie i wystudzenie masła, które następnie należy wlać do wcześniej wymienionych składników. Pamiętaj, że jeśli jajka oraz serki będą zbyt zimne, w masie mogą pojawić się grudki.
- Zmiksować składniki lub dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki bądź łyżki.
- Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczeni i zapiąć obręcz.
- Boki formy wysmarować masłem lub olejem.
- Do przygotowanej tortownicy należy przelać gotową masę.
- Otworzyć puszkę brzoskwiń, a następnie połówki pokroić na podłużne kawałki. Owocami wyłożyć powierzchnię.
- Sernik umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół).
- Ciasto piec przez 2 godziny. W tym czasie nie wolno zmieniać temperatury ani otwierać piekarnika.
- Po ostygnięciu umieścić ciasto w lodówce, bądź chłodnym miejscu.
- Następnie przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i delikatnie podgrzać. Nie zagotowywać! Zdjąć z palnika i dodać kawałki białej czekolady. Mieszać do czasu połączenia się składników w gęstą masę.
- Polać sernik polewą i delektować się wybornym smakiem.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Ilość porcji: około 10 porcji (1800 g sernika)
Trudność: łatwa
Koszt: średni
Przepis na ciasto bezglutenowe jest skierowany nie tylko do osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję, ale do wszystkich, którzy pragną zjeść coś niezwykle lekkiego, a przy tym pysznego. Jeśli mamy sezonowe gruszki, będą one świetnym zamiennikiem brzoskwiń. Taki sernik smakuje młodszym i starszym, ponieważ jest delikatny i bardzo aksamitny.