Przepis na gazpacho, hiszpański chłodnik o wspaniałym, intensywnym smaku świeżych pomidorów, z lekką nutą czosnku i bazylii. Zupę warto podawać z hiszpańską salsą i serem feta lub z grzankami. Chłodnik – krem z pomidorów idealnie nadaje się na upały, jego głęboki, orzeźwiający smak umili gorące, letnie popołudnie.
Składniki na 2 litry, (około 2 – 4 porcje)
Zupa:
- kilogram świeżych pomidorów dowolnego gatunku
- 2 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy średniej wielkości
- połowa czerwonej papryki
- 1/4 cebuli
- ząbek czosnku
- pół świeżej papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- łyżka octu winnego lub jabłkowego
- kilka listków bazylii do dekoracji
Salsa:
- pomidor
- ogórek
- papryka
- cebula
- skórka otarta z cytryny lub limonki plus odrobina soku
- łyżka oliwy
- pieprz, bazylia i oregano
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić oraz przetrzeć przez sito w celu pozbycia się nasion.
- Ogórka i cebulę obrać i drobno posiekać.
- Paprykę dokładnie umyć, wyjąć gniazdo nasienne, również pokroić.
- Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę
- Obrane i pokrojone warzywa umieścić w kielichu blendera lub w odpowiednim naczyniu.
- Do warzyw dodać pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet oraz sok z cytrynu lub limonki
- Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem
- Gotowy chłodnik wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, jeśli potrzebujemy ekspresowego schłodzenia zupy, warto dodać do niego kilka kostek lodu.
Salsa, sposób przygotowania:
- pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać
- pokrojone warzywa wymieszać ze skórką z cytryny lub limonki oraz sokiem
- salsę przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawami.
Przepis na gazpacho najlepiej sprawdzi się latem, kiedy warzywa sezonowe są pełne smaku i aromatu. Chłodnik gazpacho warto podawać z salsą i serem feta. Podczas ekstremalnych upałów do zupy można dodać kilka kostek lodu. Gazpacho to nie tylko smaczna zupa, ale też niesamowite orzeźwienie w gorący, letni dzień.
Przepis na ciasto leśny mech
Autor: Kamila - sie 11, 2020
Przepis na kimchi
Autor: Kamila - sie 19, 2020