Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad postaw na tradycyjność. Kotlety schabowe, czyli cienko rozbite plastry schabu, obtoczone w panierce z jajek i bułki tartej oraz smażone z dodatkiem oleju, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Istnieje prosty i szybki przepis na kotlety schabowe, który zadowoli każdego miłośnika regionalnej kuchni.
Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:
- 4 kotlety z środkowego schabu, które na prośbę może pokroić ekspedientka w sklepie (około 1,5 cm grubości każdy)
- szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- szczypta pieprzu i soli, aby przyprawić oddzielnie każdy z kotletów
- smalec bądź olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotowane plastry położyć na desce do krojenia i rozbić bardzo cienko, najlepiej używając do tego specjalnego, metalowego tłuczka z wytłoczoną kratką. W trakcie tłuczenia warto zabezpieczyć mięso folią spożywczą, aby nie tryskało na boki i nie powstały dziury.
2. Każdy z kotletów należy doprawić solą i pieprzem.
3. Przygotować dwa głębokie talerze, do jednego wsypać bułkę tartą, a do drugiego wbić 3 jajka i wymieszać je trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie każdy z plastrów obtaczać kolejno w jajku i bułce. Zdecydowanie jeden raz wystarczy, ponieważ panierka nie powinna być zbyt gruba i dobrze przylegać do kotleta.
4. Wlać na patelnię olej bądź smalec i poczekać aż się odpowiednio rozgrzeje. Kotlety smażyć nie dłużej niż 2 minuty na stronę, patrząc aż uzyskają brązowo złoty kolor. Później należy odsączyć je ręcznikiem papierowym z tłuszczu i podawać najlepiej z surówką oraz ziemniakami.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: około 20 minut (bądź krócej)
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwa
Koszt: przystępny dla każdego
Przepis na kotlety schabowe polega na jego prostocie i skupianiu się na każdym kolejnym kroku zawartym w przepisie. Nie należy eksperymentować, lecz zaufać sprawdzonym technikom, wykorzystywanym przez lata przez nasze mamy, babcie i prababcie.