Cielęcina – przepis na obiad taki, że palce lizać! Połączenie cielęcego mięsa z pysznym śmietankowym sosem to uczta dla naszego podniebienia. Cielęcina może być podawana z młodymi ziemniakami albo ziemniaczanym puree a nawet z kaszą. Wybór dodatku należy do Ciebie. Dobrym dodatkiem będzie także smaczna, świeża surówka z ulubionych warzyw.

Składniki:

Cielęcina – przepis na obiad:

– półkilowa cielęcina

– śmietanka 12%

– olej

– masło

– 1 łyżeczka mąki

– przyprawy: pieprz, sól, suszony, sproszkowany czosnek, gałka muszkatołowa, liść laurowy

Do dekoracji:

– bazylia – świeże liście

Sposób przygotowania:

1. Umyć mięso i pokroić na małe kawałeczki. 

2. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kawałki cielęciny.

3. Smażyć tak długo, aż cielęcina się nieco zarumieni.

4. Następnie przekładamy cielęce kawałki do niewielkiego garnka, zalewamy zimną wodą (pół litra), dodajemy laurowy liść i całość gotujemy.

5. Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kawałki cielęciny, rozpuszczamy łyżkę masła.

6. Wrzucamy na patelnię pokrojoną w plasterki cebulę.

7. Czekamy aż cebula się zeszkli i przekładamy do garnka z kawałkami gotującego się mięsa.

8. Dodajemy przyprawy: czosnek, gałkę muszkatołową według uznania.

9. Tak doprawioną cielęcinę dusimy na małym ogniu przez godzinę, a następnie wlewamy do niej śmietankę 12% (125 ml) i dodajemy łyżeczkę mąki.

10. Wszystko zagotowujemy i na koniec doprawiamy pieprzem oraz szczyptą soli.

Całkowity czas przygotowania: 1 godz. 30 min.

Ilość porcji: 3 porcje

Trudność: średnia

Koszt: średni

Danie z cielęciny w sosie śmietankowym można na koniec udekorować listkami świeżej bazylii. Będzie pięknie wyglądało i pachniało. Idealnie skomponuje się z młodymi ziemniakami, ale jeśli nie preferujemy ziemniaków, można śmiało dodać nawet kaszę jaglaną lub gryczaną. Nie zapomnijmy o świeżych warzywach dla dopełnienia całości dania. Taki przepis na obiad można wykorzystać zarówno, gdy przyjdą goście, jak i wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś naprawdę pysznego! Smacznego obiadu!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *