Krucha i soczysta karkówka to idealna propozycja na rodzinnego grilla. Jest to doskonała alternatywa dla osób niezbyt przepadającymi za kiełbaskami, czy szaszłykami. Najlepiej smakuje podana z domowym sosem, pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką. 

Składniki na ok 4 porcje :

– 8 dużych plastrów karkówki 

Marynata:

– 2 łyżeczki musztardy – najlepiej Dijon, jeśli wolisz inne smaki, możesz wybrać swoją ulubioną.

– 4 duże łyżki ketchupu – łagodnego lub pikantnego, według uznania.

– 5 łyżek oliwy z oliwek, lub oleju.

– 2 cebule ( jeżeli lubisz możesz dodać białą i czerwoną, dzięki temu zyskasz intensywniejszy smak).

– 4 – 5 ząbków czosnku.

– przyprawy ( sól, pieprz, majeranek, słodka papryka ).

Sposób przygotowania:

1: Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lub bardzo drobno siekamy. 

2: Mieszamy musztardę i ketchup, do powstałej masy dodajemy cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek (lub olej). 

3: Do marynaty dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy.

4: Mięso zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Należy pamiętać, aby całe mięso było pokryte marynatą – dzięki temu zyska ono doskonały smak.

5: Po upływie 12 godzin, a najlepiej na godzinę przed grillowaniem wyciągamy mięso z lodówki.

6: Na mocno rozgrzany grill wykładamy pojedynczo plastry karkówki. Grillujemy z każdej ze stron polewając marynatą. Czas grillowania to około 15 minut na każdą stronę.

7: Zdejmujemy przygotowane mięso z grilla i układamy na talerzu. Do karkówki polecamy upieczonego na grillu ziemniaka oraz sałatkę.

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina 

Czas marynowania: 12 godzin

Ilość porcji: 4

Trudność: łatwa

Koszt: średni

Karkówka jest banalnie prostym daniem – nawet zupełni amatorzy poradzą sobie z jej przyrządzeniem. Niewątpliwą zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników. Jeżeli nie posiadasz grilla danie to możesz przyrządzić w domu – wystarczy, że użyjesz patelni grillowej, lub piekarnika.

Smacznego !

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *