Makaron z szparagami z dodatkiem krewetek tygrysich to idealne danie dla wielbicieli makaronu i szparagów. Zadowoleni będą również smakosze owoców morza. Niekwestionowaną jego zaletą jest niskokaloryczność i lekkostrawność. Równocześnie jest pożywne i energetyczne.

Składniki:

  • 0.5 kilograma krewetek tygrysich
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 500g makaronu penne
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sok z limonki lub z cytryny – ilość według upodobania

Do dekoracji:

  • kwiaty nasturcji jadalne
  • ziarna słonecznika
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Makaron penne gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut, zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie odcedzić i odstawić. Nie hartować zimną wodą.
  2. Szparagi zielone należy umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut.
  3. Na patelni roztopić masło klarowane, dodać szparagi zielone i smażyć 2 minuty. Następnie dodać krewetki tygrysie, czosnek, zioła prowansalskie, sok z limonki i białe wino. Smażyć krótko przez 3-5 minut.
  4. Przygotować dekorację z kwiatów nasturcji: opłukać pojedyncze kwiaty i liście w zimnej wodzie, odłożyć je na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru wody.

Sposób podania:

Makaron penne należy rozłożyć równomiernie na cały talerz, a następnie położyć szparagi zielone i krewetki tygrysie. Na koniec polać sosem powstałym podczas smażenia. Całość udekorować kwiatami nasturcji oraz posypać wszystko ziarnami słonecznika i pietruszką.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Trudność: łatwa

Koszt: średni

Makaron z szparagami z dodatkiem krewetek tygrysich przyrządzi każdy bez przeszkód, bo jest to danie dość proste i nieskomplikowane w przygotowaniu, a równocześnie względnie niecodzienne i niestandardowe. Kwiaty nasturcji dodają potrawie elegancji i wzbogacają jej smak. Ponadto makaron z szparagami ma dużą wartość odżywczą i zaspokoi głód na wiele godzin. Będą nim zachwyceni zarówno domownicy, jak i zaproszeni goście. Koszt potrawy nie jest zbyt wysoki i nie zrujnuje kieszeni.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *