Naleśniki z serkiem wiejskim

Naleśniki z serkiem wiejskim, czyli po prostu naleśniki z serem to szybkie i sycące danie, które jest proste w przygotowaniu. Serek wiejski może być przyrządzony na słodko np. z owocami lub konfiturą oraz na słono. Poniższy przepis będzie słodką odsłoną. Jest to idealna propozycja zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Naleśniki, około 10 sztuk

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody (najlepiej lekko gazowanej, aby ciasto było puszyste)

Szczypta soli

2 łyżki masła

Opcjonalnie: aromatyczny olejek waniliowy lub o ulubionym smaku

Twaróg

400 gramów serka wiejskiego

3 żółtka

2 łyżki śmietany

4-5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

W niewielkim naczyniu roztapiamy masło oraz odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników do naleśników łączymy razem za pomocą rózgi lub miksera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, dość rzadkiej. W zależności od potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub mleka/wody. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem, najlepiej przeznaczonej do naleśników. Ważne, aby każdy naleśnik był cienko usmażony.

Serek wiejski rozgniatamy w misce lub kroimy go na niewielkie części. Dodajemy kolejno żółtka, śmietanę oraz cukier puder. Ugniatamy wszystkie składniki, by powstała kremowa konsystencja.

Po ostygnięciu naleśników smarujemy każdy przygotowanym wcześniej serkiem wiejskim na połowie niezbyt grubą warstwą. Sposób składania jest dowolny, w rulon albo w trójkąt. Następnie rozgrzewamy patelnie i dodając niewielką ilość tłuszczu układamy posmarowane wcześniej naleśniki. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do zarumienienia się naleśników. Naleśniki z serkiem wiejskim podajemy na ciepło.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania naleśników to ok. 40 minut.

Naleśniki z serkiem wiejskim można przyozdobić sezonowymi owocami, które stanowią świetny duet ze słodkim twarogiem lub bitą śmietaną. Mogą stanowić zarówno danie obiadowe na upalne dni jak i pyszny deser.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *