Polędwiczka w sosie grzybowym to danie dobre zarówno na niedzielny obiad, kiedy przyjdą goście, jak i dla miłośników codziennej, aczkolwiek wykwintnej kuchni. Sos grzybowy to doskonały dodatek do mięsa. Polędwiczka w sosie grzybowym może być podawana wraz z kluskami śląskimi albo ziemniakami. Ciekawym połączeniem smakowym będzie również podanie polędwiczki wraz z kaszą. 

Składniki:

Polędwiczka:

– 1 polędwiczka o dużym rozmiarze

– masło klarowane

– ząbek czosnku

– pieprz

– sól

Grzybowy sos:

– 50 g borowików (ewentualnie można zastąpić innymi grzybami leśnymi)

– duża cebula

– pół litra warzywnego bulionu

– 1 duża łyżka mąki

– 2 łyżeczki masła

– 100 ml śmietany 18%

– świeże listki rozmarynu (ewentualnie suszony)

– pieprz

– sól

Do dekoracji:

– 3 gałązki rozmarynu

– szalotka

Sposób przygotowania sosu:

1. Ugotować bulion

2. Grzyby pokroić na pół i zalać bulionem. Zostawić na 1,5 godz.

3. Po 1,5 godziny gotować przez kwadrans

4. Następnie oddzielić grzyby od zalewy. Zalewę zachować, a grzyby pokroić na jeszcze mniejsze kawałki

5. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, na odrobinie masła – nieco posolić

6. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pozostałą część masła i mąkę. Zamieszać, a następnie dolać jeszcze ćwiartkę uzyskanej wcześniej zalewy. Mocno mieszać aż wszystko zgęstnieje

7. Stopniowo dodawać resztę uzyskanej zalewy, cały czas mieszając. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i doprawić rozmarynem

8. Wszystko zagotować, a następnie dodać 100 ml śmietanki 18% oraz doprawić solą i pieprzem

Sposób przygotowania polędwiczki:

1. Polędwiczkę umyć, pokroić na plastry ok. 2 cm

2. Mięso natrzeć ząbkiem czosnku z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem

3. Rozgrzać na patelni masło klarowane

4. Paski polędwiczki smażyć z obu stron ok. 2 minut. Następnie usunąć z patelni nadmiar masła klarowanego i wlać sos grzybowy. 

5. Paski dusić w sosie ok. pół godziny pod częściowym przykryciem na małym ogniu

Całkowity czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Ilość porcji: 2 porcje

Trudność: średnia

Koszt: średni

Danie można pięknie udekorować gałązkami świeżego rozmarynu i pokrojoną na plastry szalotką! Dzięki temu nabierze prawdziwie myśliwskiego charakteru!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *