Jedno z pyszniejszych dań tradycyjnej, polskiej kuchni. Tę potrawę Polacy po prostu kochają – u większości pojawia się ona na Wielkanocnym stole. Niezwykle aromatyczna, a jednocześnie delikatna zupa, której przygotowanie zajmie Ci zaledwie około godziny. Oto przepis na barszcz biały z kiełbasą, który z pewnością przypadnie do gustu nawet największym smakoszom!

Do przygotowania barszczu białego będziesz potrzebować:

  •  około 500 g surowej białej kiełbasy (4 sztuki)
  • marchewkę
  • cebulę
  • pietruszkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, majeranek, pieprz, sól

Dodatkowo, do zrobienia zaklepki i zabielenia barszczu:

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • około 50 ml wody

Przygotowanie – krok po kroku: 

1. Dokładnie umyj i obierz ze skórki wszystkie warzywa.

2. Przygotowane odpowiednio warzywa zalej 1,5 litrami wody i dodaj przyprawy, tj. liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz majeranek (nie dodawaj na razie soli)

3. Obierz 3 ząbki czosnku i razem z całą kiełbasą, dodaj je do garnka.

4. Gotuj wywar przez około 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu. 

5. W czasie, gdy wywar się gotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w średnią kostkę – następnie zalej je wodą i odstaw na chwilę.

6. Z zupy wyjmij pietruszkę, cebulę oraz zaparzone kiełbasy. Odcedź również ziele angielskie i liście laurowe.

7. Wcześniej zagotowaną kiełbasę oraz marchewkę pokrój w plasterki i ponownie dodaj do zupy. Dorzuć także pokrojone ziemniaki i przypraw zupę solą.

8. Gotuj barszcz około 10 minut – kontroluj czas do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.

9. Przygotuj zaklepkę – mąkę, 50 ml wody i śmietanę połącz w całość i przelej powoli przez sitko do garnka, jednocześnie mieszając zupę.

10. Barszcz możesz podawać także z ugotowanym na twardo jajkiem, odrobiną chrzanu i łyżeczką gęstej śmietany dla dekoracji.

Ten przepis na barszcz biały z kiełbasą jest naprawdę prosty i szybki. Dodatkowo, udowadnia, że nie potrzebujesz zbyt wielu składników do przygotowania pysznej zupy. Aromatyczny smak zupy pokochają nie tylko dorośli, ale także najmłodsza część degustujących. Przepis na barszcz biały z kiełbasą możesz wykorzystać zarówno na Wielkanocny stół, jak i na rodzinny, niedzielny obiad. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: około 6-8 
Koszt: przystępny, średni
Trudność: łatwa

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *