Banany to owoce łatwo dostępne przez cały rok. Dają dużą dawkę energii, bez dostarczania organizmowi zbędnych kalorii. Stanowią doskonałą przekąskę w ciągu dnia, ale w połączeniu z innymi składnikami mogą stać się pysznym deserem. Istnieje świetny przepis na ciasto bananowe, które ze smakiem zje cała rodzina.

Składniki:

Ciasto

  • 300 g cukru
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju
  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • jedna gorzka czekolada
  • 20 g margaryny
  • 140 g słodkiej śmietany, najlepiej 30%

Nadzienie

  • 10 bananów
  • 100 g cukru
  • sok z cytryny potrzebny do skropienia bananów
  • 500 g twarogu (najlepiej nadaje się ten z wiaderka)
  • 420 g słodkiej śmietany 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania

Przepis na ciasto bananowe nie wymaga wielkiego poświecenia, jednak sumiennie i po kolei należy wykonywać wszystkie etapy.

1. Do miski dodać jajka oraz cukier i ubić to mikserem. Następnie wlewać powoli olej oraz wodę.

2. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a kolejno dodać je do ubitej wcześniej masy.

3. Przygotowane ciasto należy wyłożyć na blachę, posmarowaną wcześniej margaryną i posypaną mąką.

4. Należy nagrzać piekarnik, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni i poczekać aż ostygnie.

5. Obrane i pokrojone banany trzeba ułożyć na cieście i polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

6. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę.

7. Utrzeć twaróg z dodatkiem cukru, a także soku z cytryny.

8. Podgrzać żelatynę do momentu jej rozpuszczenia, a później wraz z dwiema łyżkami kremu serowego wymieszać i dodać do reszty kremu.

9. Należy ubić śmietanę i również dodać ją do kremu, wszystko delikatnie mieszając.

10. Przygotowaną masę wyłożyć na banany i gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

11. W kolejnym etapie trzeba roztopić margarynę i czekoladę, dodać do tego śmietanę i wszystko wymieszać. Przygotowaną polewę wylać na ciasto i ponownie wstawić je do lodówki.

Całkowity czas przygotowania: około godziny

Czas oczekiwania: 2 godziny (musi postać w lodówce)

Trudność: średnia

Koszt: średni

Każdy przepis na ciasto bananowe może się delikatnie różnić, jednak ten jest prosty i stosunkowo łatwy w wykonaniu. Jest świetnym pomysłem na rodzinny deser, który można podawać również do kawy.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *