Sernik jest dobrą opcją na święta, uroczystości i na co dzień. Dlatego przepis na ciasto bezglutenowe z serków waniliowych z pewnością zachwyci każdego. Jest to niezwykle miękki, aksamitny i delikatny wypiek, który w połączeniu z brzoskwiniami i polewą z białej czekolady przenosi zmysły wprost do raju. 

Składniki

Ciasto: 

  • 100 g masła
  • 5 jaj
  • 120 g cukru 
  • 1 kg serków homogenizowanych waniliowych 
  • 600 g brzoskwiń z puszki 
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 5 łyżek śmietanki 36%

Sposób przygotowania

  1. Do miski przełożyć serki homogenizowane (wcześniej wyjęte z lodówki). Wsypać cukier i skrobię ziemniaczaną, a następnie wbić jaja. 
  2. Kolejny krok to roztopienie i wystudzenie masła, które następnie należy wlać do wcześniej wymienionych składników. Pamiętaj, że jeśli jajka oraz serki będą zbyt zimne, w masie mogą pojawić się grudki. 
  3. Zmiksować składniki lub dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki bądź łyżki. 
  4. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczeni i zapiąć obręcz.
  5. Boki formy wysmarować masłem lub olejem. 
  6. Do przygotowanej tortownicy należy przelać gotową masę. 
  7. Otworzyć puszkę brzoskwiń, a następnie połówki pokroić na podłużne kawałki. Owocami wyłożyć powierzchnię. 
  8. Sernik umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół). 
  9. Ciasto piec przez 2 godziny. W tym czasie nie wolno zmieniać temperatury ani otwierać piekarnika. 
  10. Po ostygnięciu umieścić ciasto w lodówce, bądź chłodnym miejscu.
  11. Następnie przygotować polewę. Do rondelka wlać śmietankę i delikatnie podgrzać. Nie zagotowywać! Zdjąć z palnika i dodać kawałki białej czekolady. Mieszać do czasu połączenia się składników w gęstą masę. 
  12. Polać sernik polewą i delektować się wybornym smakiem. 

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 2 godziny

Ilość porcji: około 10 porcji (1800 g sernika) 

Trudność: łatwa

Koszt: średni 

Przepis na ciasto bezglutenowe jest skierowany nie tylko do osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję, ale do wszystkich, którzy pragną zjeść coś niezwykle lekkiego, a przy tym pysznego. Jeśli mamy sezonowe gruszki, będą one świetnym zamiennikiem brzoskwiń. Taki sernik smakuje młodszym i starszym, ponieważ jest delikatny i bardzo aksamitny. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *