Przepis na ciasto leśny mech jest niezwykle prosty, a jego wygląd i smak nie da o sobie zapomnieć. Połączenie kremu, szpinaku i soczystego granatu pieści podniebienie. W sezonie można wykorzystać także świeże owoce jak np. borówki, truskawki lub maliny. 

Składniki

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g mąki tortowej 
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

krem:

  • 150 g śmietanki 36%
  • opakowanie bitej śmietany śnieżki 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Do dekoracji: 

  • 1/2 pestek z granatu (można go również zastąpić sezonowymi, świeżymi owocami)

Sposób przygotowania

  1. Wypłukany szpinak, jaja oraz olej zmiksować blenderem na gładki krem. 
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszać w drugim naczyniu, a następnie przelać do szpinakowej masy. 
  3. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Od środka wysmarować formę olejem lub masłem. 
  4. Dobrze wymieszane ciasto przelać na blaszkę i umieścić na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
  5. Piec przez 40 minut, a następnie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. 
  6. Wyciągnąć ciasto i odstawić je do ostygnięcia. 
  7. Odciąć wystającą część ciasta i zostawić ją do późniejszego pokruszenia na wierzchu.
  8. Porządnie schłodzoną śmietanę, śnieżkę oraz cukier ubijać mikserem do czasu, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć go na ciasto. 
  9. Krem posypać pokruszonym fragmentem pozostawionego wcześniej ciasta i udekorować go pestkami granatu. 

Czas przygotowywania: 1 godzina

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość porcji: tortownica 18 cm- około 7 porcji 

Trudność: łatwa

Koszt: średni 

Przepis na ciasto leśny mech to idealna opcja dla osób, którym zależy nie tylko na doskonałym smaku, ale i oszałamiającym wyglądzie. Wypiek świetnie się prezentuje  i z pewnością spełni swoją funkcję na przyjęciu oraz jako przysmak do porannej kawy. Jest niezwykle delikatny i smakuje nawet tym, którzy nie są fanami szpinaku. Warto przyrządzić leśny mech latem, gdy dostępne są świeże owoce, którymi bez problemu można zastąpić granat. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *