Przepis na ciasto murzynek jest bardzo prosty w przygotowaniu i wykonaniu. Bez problemu sprawdzi się on u osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Pyszne mocno czekoladowe ciasto swoim intensywnym zapachem i delikatną konsystencją skusi niemal każdego.

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g cukru (może być trzcinowy, biały – pełna dowolność)
  • 80 g mąki pszennej
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  1. Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cukier, cukier waniliowy i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
  2. Pokrusz czekoladę na małe kawałki. Drobno posiekaj orzechy włoskie i migdały.
  3. Kiedy woda się z cukrem się zagotuje dodaj czekoladę, następnie masło. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia.
  4. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj mikserem lub mątewką.
  5. Mieszając dodaj do jajek rozpuszczoną czekoladę. Najlepiej lej wolnym strumieniem, aby nic nie zwarzyć.
  6. Dodaj posiekane orzechy włoskie i migdały do masy. Na koniec wymieszaj. Jeśli masz uczulenie na orzechy możesz pominąć ten krok lub dodać np. drobno pokrojone daktyle. Z nimi ciasto również będzie przepyszne. 
  7. Formę do ciasta o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej masę czekoladową.
  8. Ustaw piekarnik na 180 stopni w termoobiegu. Piecz około 25 minut.
  9. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Możesz też zjeść ciasto, kiedy ostudzi się ono częściowo, wtedy czekolada w środku będzie delikatnie płynna.
  10. Smacznego!

    Uwaga: Jeżeli chcemy, aby ciasto było słodsze, możemy dać część czekolady gorzkiej i część mlecznej (zachowując proporcje). 

Całkowity czas wykonywania: około 40 minut 

Ilość porcji: 6

Trudność: Bardzo łatwa

Koszt: Tani

Dzięki łatwości i szybkości wykonania przepis na ciasto murzynek sprawdzi się idealne na wiele okazji – od spotkań rodzinnych przez filmowe wieczory z kocem i herbatą. Ciasto z tego przepisu ma wilgotną konsystencję i łatwo rozpływa się w ustach. Nic tylko kosztować takich pysznych wypieków.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *