Przepis na ciasto rafaello jest niezwykle prosty, a ponadto nie wymaga pieczenia. Jest idealnym pomysłem na poczęstunek dla gości podczas przyjęcia. Świetnie się prezentuje i smakuje wszystkim, a szczególnie fanom kokosa. 

Składniki

Ciasto:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 60 g mleka w proszku 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 200 g herbatników 
  • 60 ml wrzątku 

Sposób przygotowania

  1. Do szklanki (250 ml) wlać 60 ml wrzątku. Wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Rozczyn zostawić do ostudzenia. 
  2. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać cukier, mleko w proszku i serek mascarpone. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Po upłynięciu czasu chłodzenia, wyjąć krem i ubijać go mikserem na wysokich obrotach. Całość powinna zrobić się puszysta i gęsta. 
  4. Do masy wsypać wiórki kokosowe. Można je dodatkowo zmielić, żeby lepiej łączyły się z kremem. 
  5. Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać całość. 
  6. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem lub masłem. Warto dodatkowo wyłożyć boki paskami papieru do pieczenia, żeby ciasto dobrze odchodziło. 
  7. Na dno formy wyłożyć herbatniki. Jeśli istnieje taka potrzeba, należy połamać je na kawałki, żeby wypełniły cały spód.
  8. Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy. 
  9. Następnie kolejne dwa razy należy wykładać krakersy na przemian z kremem.
  10. Gotowe ciasto rafaello posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi i odstaw do stężenia i schłodzenia masy. 

Czas przygotowywania: 40 minut

Czas chłodzenia: 5 godzin 

ilość porcji: około 8 porcji (blacha 20×30 cm)

Trudność: łatwa

Koszt: średni

Przepis na ciasto rafaello można wykorzystać, szykując uroczyste przyjęcie lub, gdy pragniemy przygotować słodycz do kawy. Ciasto należy podawać schłodzone. Można je przechowywać w lodówce do 5 dni. Jeśli ktoś pragnie przełamać słodki smak i dodać orzeźwienia, warto posypać górę sezonowymi owocami np. borówkami, truskawkami lub malinami. Idealnie smakuje również z dodatkiem migdałów, które można dodać na każdą z warstw. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *