Falafel to smażone kulki lub kotleciki wykonane z ciecierzycy lub bobu z dodatkiem przypraw. Zazwyczaj podawane są w picie z dodatkiem warzyw oraz sosu. Jest to jedna z najbardziej popularnych wegetariańskich potraw kuchni arabskiej. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na falafel?

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego
  • szczypta mielonej kolendry, mielonego kardamonu, cynamonu oraz chili

Sposób przygotowania

1. Na początku wsypujemy do garnka przygotowaną ciecierzycę i zalewamy ją sporą ilością zimnej wody. Pozostawiamy do namoczenia przez noc. 

2. Po minimum 12 godzinach do odcedzonej ciecierzycy dodajemy sól, cebulę, czosnek oraz sodę i wszystko razem mielimy w malakserze. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, a także przyprawy. Wszystko należy razem wymieszać i dodać 1 lub 2 łyżki wody. Masa jest prawidłowo zrobiona gdy ściśnięta w ręce przyjmuje kształt. Przykrywamy wszystko folią, a następnie odstawiamy do lodówki na około godzinę.

3. Kolejnym krokiem jest formowanie małych kulek lub ewentualnie placuszków i odkładanie ich w przygotowane wcześniej miejsce. Bardzo ważne jest dokładne ściśnięcie kulek, ponieważ w przeciwnym razie mogą się rozpadać podczas smażenia. 

4. Rozgrzewamy olej na patelni z grubszym dnem do około 160° C. Kulki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony i wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. 

5. Gotowy falafel podajemy ze świeżymi warzywami, sałatką lub hummusem. Gotowe!

Całkowity czas przygotowania: około 60 minut + minimum 12 godzin moczenia ciecierzycy.

Ilość porcji: około 4 porcje

Trudność: łatwy 

Koszt: średni

Podany przez nas przepis na falafel jest dość prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Kuleczki powinny być usmażone na złoty kolor oraz być miękkie i delikatne w środku, jednocześnie zachowując chrupiącą skórkę. Już teraz możesz przygotować w domowym zaciszu danie znane jako zdrowsza, wegetariańska alternatywa dla kebabów.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *