Przepis na gazpacho, hiszpański chłodnik o wspaniałym, intensywnym smaku świeżych pomidorów, z lekką nutą czosnku i bazylii. Zupę warto podawać z hiszpańską salsą i serem feta lub z grzankami. Chłodnik – krem z pomidorów idealnie nadaje się na upały, jego głęboki, orzeźwiający smak umili gorące, letnie popołudnie.

Składniki na 2 litry, (około 2 – 4 porcje)

Zupa:

  • kilogram świeżych pomidorów dowolnego gatunku
  • 2 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy średniej wielkości
  • połowa czerwonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół świeżej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Salsa:

  • pomidor
  • ogórek
  • papryka
  • cebula
  • skórka otarta z cytryny lub limonki plus odrobina soku
  • łyżka oliwy
  • pieprz, bazylia i oregano

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić oraz przetrzeć przez sito w celu pozbycia się nasion.
  • Ogórka i cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Paprykę dokładnie umyć, wyjąć gniazdo nasienne, również pokroić.
  • Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę
  • Obrane i pokrojone warzywa umieścić w kielichu blendera lub w odpowiednim naczyniu.
  • Do warzyw dodać pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet oraz sok z cytrynu lub limonki
  • Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem
  • Gotowy chłodnik wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, jeśli potrzebujemy ekspresowego schłodzenia zupy, warto dodać do niego kilka kostek lodu.

Salsa, sposób przygotowania:

  • pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać
  • pokrojone warzywa wymieszać ze skórką z cytryny lub limonki oraz sokiem
  • salsę przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawami.

Przepis na gazpacho najlepiej sprawdzi się latem, kiedy warzywa sezonowe są pełne smaku i aromatu. Chłodnik gazpacho warto podawać z salsą i serem feta. Podczas ekstremalnych upałów do zupy można dodać kilka kostek lodu. Gazpacho to nie tylko smaczna zupa, ale też niesamowite orzeźwienie w gorący, letni dzień. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *