Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad postaw na tradycyjność. Kotlety schabowe, czyli cienko rozbite plastry schabu, obtoczone w panierce z jajek i bułki tartej oraz smażone z dodatkiem oleju, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Istnieje prosty i szybki przepis na kotlety schabowe, który zadowoli każdego miłośnika regionalnej kuchni.

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:

  • 4 kotlety z środkowego schabu, które na prośbę może pokroić ekspedientka w sklepie (około 1,5 cm grubości każdy)
  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • szczypta pieprzu i soli, aby przyprawić oddzielnie każdy z kotletów
  • smalec bądź olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Przygotowane plastry położyć na desce do krojenia i rozbić bardzo cienko, najlepiej używając do tego specjalnego, metalowego tłuczka z wytłoczoną kratką. W trakcie tłuczenia warto zabezpieczyć mięso folią spożywczą, aby nie tryskało na boki i nie powstały dziury.

2. Każdy z kotletów należy doprawić solą i pieprzem.

3. Przygotować dwa głębokie talerze, do jednego wsypać bułkę tartą, a do drugiego wbić 3 jajka i wymieszać je trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie każdy z plastrów obtaczać kolejno w jajku i bułce. Zdecydowanie jeden raz wystarczy, ponieważ panierka nie powinna być zbyt gruba i dobrze przylegać do kotleta.

4. Wlać na patelnię olej bądź smalec i poczekać aż się odpowiednio rozgrzeje. Kotlety smażyć nie dłużej niż 2 minuty na stronę, patrząc aż uzyskają brązowo złoty kolor. Później należy odsączyć je ręcznikiem papierowym z tłuszczu i podawać najlepiej z surówką oraz ziemniakami.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: około 20 minut (bądź krócej)

Ilość porcji: 4

Trudność: łatwa

Koszt: przystępny dla każdego

Przepis na kotlety schabowe polega na jego prostocie i skupianiu się na każdym kolejnym kroku zawartym w przepisie. Nie należy eksperymentować, lecz zaufać sprawdzonym technikom, wykorzystywanym przez lata przez nasze mamy, babcie i prababcie.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *