Pad thai z kurczakiem, krewetkami, jajkiem i tofu.

Ten makaron to esencja słynnego na całym świecie tajskiego, ulicznego jedzenia. Poniższy przepis na Pad thai łączy w sobie typowe dla tej kuchni intensywne smaki i aromaty. To również świetny sposób na sycące, wartościowe i szybkie danie.

Składniki:

Pad Thai:

  • 200-300 g makaronu ryżowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 8 dużych, obranych krewetek
  • 100 g pieczonego, marynowanego tofu
  • 2 jajka
  • 100 g zielonych pędów czosnku lub 3 cebule dymki
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1/4 szklanki pokruszonych, niesolonych orzechów ziemnych
  • pół cebuli szalotki lub opcjonalnie główki z cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g tajskiej lub japońskiej marynowanej rzodkwi (opcjonalnie)
  • limonka
  • olej do smażenia

Sos (łyżki stołowe):

  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 4 łyżki cukru kokosowego (użyć można również trzcinowego i białego)
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • odrobina soku z limonki
  • 2 łyżki sosu chili lub niewielka ilość chili w proszku
  • pół szklanki zimnej wody

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszej kolejności suchy makaron ryżowy należy zalać ciepłą wodą. Gotowy do wrzucenia na patelnię powinien być po ok. 10 minutach.
  2. Pędy czosnku lub zielone części dymki kroimy na kilka dużych części, drobno siekamy cebulę, czosnek i marynowaną rzodkiew.  
  3. Kroimy tofu w kostkę, mięso z kurczaka w paski.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie składniki na sos.
  5. Do rozgrzanego woka lub głębokiej patelni wlewamy 2-3 łyżki stołowe oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, tofu, mięso z kurczaka, krewetki, smażymy chwilę w wysokiej temperaturze.
  6. Następnie robimy miejsce i wbijamy 2 jajka, które po chwili mieszamy z resztą składników będących już na patelni.
  7. Dodajemy wyciągnięty z wody makaron ryżowy, zalewamy wszystkie składniki sosem, wrzucamy rzodkiew, pędy czosnku, połowę kiełków fasoli mung, ponownie mieszamy.
  8. Dusimy potrawę przez chwilę. Stopień wysmażenia oraz ilość sosu który chcemy pozostawić na dnie zależy już tylko od nas.
  9. Przekładamy makaron na talerze, dekorując każdą porcję pozostałymi kiełkami i kawałkiem limonki.

Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 3-4
Stopień trudności: łatwy

Podany przepis na Pad thai jest prosty w wykonaniu, mimo iż początkowo może sprawiać wrażenie skomplikowanego. Nadaje się na doskonale na posiłek właściwie o każdej porze dnia.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *