Łatwy do wykonania przepis na pierś z indyka. Pyszne i delikatne danie, które warto przygotować na każde przyjęcie lub niedzielny obiad w gronie rodziny.

Delikatną pierś z indyka tym razem zrobiłam z pieczarkami i cebulką. 

Składniki potrzebne do wykonania dania:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki mielonej kolendra
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • 3 – 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy do smażenia

    Jak wykonać przepis pierś z indyka z pieczarkami?
  1. Pierś z indyka oczyścić z wszelkich żyłek i twardych chrząstek, następnie pokroić w poprzek włókien na 2 cm plastry.
  2. Plastry indyka przykryć folią spożywczą i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa.
  3. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem naturalnym, kolendrą i odstawić na około 15 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Większe pieczarki przed krojeniem w plastry przeciąć na pół.
  5. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube pióra.
  6. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko do miękkości.
  7. Podczas smażenia przyprawić pieprzem i solą, a na sam koniec dodać również czubatą łyżkę bułki tartej, wszystko wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć.
  8. Podsmażone pieczarki odstawić do wystudzenia.
  9. Na każdy plaster rozbitej piersi z indyka położyć po czubatej łyżce podsmażonych pieczarek i złożyć ją na pół.
  10. Następnie obtoczyć w mące pszennej. Czynność tą można wykonać nieco wcześniej, aby przyspieszyć i usprawnić dalszy proces przygotowania.
  11. Jajka roztrzepać z łyżką zimnej wody i szczyptą soli, następnie zanurzać w nich złożonego z pieczarkami indyka.
  12. Przed położeniem na patelnię indyka obtoczyć w bułce tartej.
  13. Pierś indyka smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, do czasu przyrumienienia się z każdej strony. Smażyć na umiarkowanej mocy palnika, aby indyk był równomiernie wysmażony.
    Z podanej ilości indyka można przygotować 10 porcji. Czas przygotowania to 50 minut. Danie o umiarkowanym stopniu trudności. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *