Najczęściej przygotowywanym daniem na niedzielny obiad jest popularny w Polsce schabowy z ziemniakami i mizerią. Ta forma przygotowania schabu wybierana jest najczęściej i jest także z reguły jedyną jaką przyrządzamy w domu. Wiele osób nie wie w jaki inny sposób można przygotować schab tak, aby cieszył się popularnością równie dobrze, co popularny niedzielny “schabowy”. Ciekawą formą podania tego rodzaju mięsa jest schab po cygańsku. Przepis na schab po cygańsku jest nie tylko bardzo prosty ale także tani i ekonomiczny – potrawę przyrządzimy ze składników które każdy posiada w swojej lodówce.

Składniki:

– 4-6 plastrów schabu bez kości,

– 4 średnie marchewki,

– 1 średnia cukinia,

– 1/2 pora (biała część),

– 2 cebule (biała lub czerwona),

– 2 ząbki czosnku,

– 4 łyżki majonezu,

– żółty ser (wg uznania, do standardowej opcji wystarczy 5 łyżek startego),

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

– pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

– pół łyżeczki suszonego majeranku,

– pieprz,

– sól,

– olej (do wysmarowania blachy lub naczynia żaroodpornego),

– 4 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić lekko łuczkiem, posypać szczyptą soli, pieprzem i suszonym majerankiem. Odstawić na 10-15 min aby zmiękł.

2. Marchewki umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Cukinię również umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek pokroić w drobną kostkę lub użyć praski do wyciskania czosnku. Pora dokładnie umyć i pokroić także w plasterki.

3. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w misce, dodać kilka kropli oleju. Dla uzyskania intensywnego aromatu dodać szczyptę papryki słodkiej i ostrej oraz szczyptę ziół prowansalskich. 

4. Przygotować naczynie żaroodporne lub blachę. W tym celu należy posmarować je lekko olejem. Połowę przygotowanych warzyw przesypać do naczynia a następnie ułożyć na nim wcześniej przygotowane plasterki schabu.

5. Schab posmarować cienko 3-4 łyżkami majonezu. Schab powinien być w całości pokryty majonezem. 

6. Wyłożyć na sam wierzch resztę warzyw. Całość posypać startym żółtym serem.

7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC (w przypadku używania termoobiegu wystarczy temperatura 180ºC). Naczynie ze schabem i warzywami przykryć folią aluminiową i zapiekać około 20 min.

Czas przygotowania: 50 min (w tym pieczenie 20 min)

Ilość porcji: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis na schab po cygańsku pozwala nie tylko zaoszczędzić czas ale i pieniądze. Jest stosunkowo łatwy także dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Potrawę warto podawać zarówno z ziemniakami jak i przygotowanym wcześniej ryżem lub kaszą. Pozwala zaadaptować warzywa w bardzo ciekawej ale i smacznej formie.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *