Bardzo łatwy przepis na szynkę wieprzową pieczoną z ziemniakami. Proste i pożywne danie obiadowe dzięki przyprawom jest bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne. Taki posiłek na pewno posmakuje wszystkim osobom, które lubią niezbyt tłuste dania mięsne. 

Składniki do przepisu na szynkę wieprzową:

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz i sól
    Dodatkowo:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 30 – 50 g żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia
    Jak wykonać przepis na szynkę wieprzową?
  1. Szynkę wieprzową oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  2. Mięso przyprawić solą, kminkiem, majerankiem, kolendrą, chili i odstawić na około 10 minut, aby się przyprawiło.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na małej ilości tłuszczu.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce z ostrzem do szatkowania warzyw.
  5. Ziemniaki przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką.
  6. Tak przyprawione ziemniaki wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki i posmarować śmietaną.
  7. Na ziemniakach rozłożyć przyprawione plastry szynki, posmarować musztardą i przykryć podsmażoną cebulą z czosnkiem. 
  8. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około 50 minut, do miękkości mięsa.
  9. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso należy odkryć, posypać startym serem i zapiec.
  10. Upieczonej szynki wieprzowej od razu nie podawać. Najlepiej odczekać około 7 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.

    Z podanej ilości szynki wychodzi 4 porcje. Czas przygotowania to około 100 minut łącznie z czasem pieczenia.

    Do tak przygotowanej szynki wieprzowej, można podać kiszone ogórki lub ulubioną surówkę. Czasu pieczenia mięsa nie należy przedłużać, gdyż szynka może stać się zbyt wysuszona.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *