Ryż z jabłkami to deser z dzieciństwa jaki pamięta niemal każdy. Jak również idealna propozycja na śniadanie, kolacje czy deser po obiedzie. Jest sycący, zdrowy, a dzieci jedzą go ze smakiem. Ryż gotowany na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego ma wyjątkowy smak, natomiast jabłka z cynamonem  smakują świętami. Z powodzeniem mleko krowie możemy zastąpić roślinnym i stworzyć deser odpowiedni dla vegan.

Składniki na ok. 4 porcje:

Ryż z jabłkami przepis:

  • 2 woreczki ryżu po 100g lub jedna szklanka ryżu sypkiego
  • ok. pół litra mleka 3,2%
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 duża łyżka masła (plus odrobina na posmarowanie naczynia)
  • 1 kg jabłek (
  • ok. 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier

Do dekoracji:

  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotować razem z mlekiem i cukrem wanilinowym pod przykryciem, aż do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zajmie nam to ok. 15-20 min. Do ryżu należy zaglądać co jakiś czas, i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mleka, gdyby ryż wciągnął go za dużo.
  2.  Przygotowanie jabłek zaczynamy od umycia ich, następnie obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte jabłka.
  4. Po kilku minutach, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodajemy ok. łyżeczkę cynamonu i w razie potrzeby cukier. Ilość cukru zależy od odmiany jabłek i ich naturalnej słodyczy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, wykładamy ryż rozprowadzając go równo łyżką, a na ryżu układamy jabłka.
  6. Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 180°C pod przykryciem.
  7. Podajemy z łyżką posłodzonej śmietany.

Całkowity czas przygotowania: ok. 45min.

Ilość porcji: ok. 4 porcje

Trudność: łatwa

Koszt: tani

Ryż z jabłkami przepis przygotowuje się stosunkowo szybko. Do jego przygotowania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności, ani drogich składników. Świetnie smakuje podany z kwaśną śmietaną i posypany cukrem. Jeśli posiadamy smażone jabłka w słoiku możemy śmiało korzystać właśnie z nich (wystarczy ok. 0,5 kg). Wówczas czas pracy będzie znacznie krótszy, a efekt równie pyszny.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *