Cofnij
+ servings

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Śródziemnomorskie
Ilość 4

Sprzęt

  • garnek
  • patelnia

Składniki
  

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 500 g dużych krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 szklanki szpinaku
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje
 

  • W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj (często mieszając), aż będzie al dente.
  • Odcedź i odstaw makaron.
  • Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną paprykę i gotuj do momentu, aż zacznie pachnieć.
  • Wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do momentu kiedy krewetki zrobią się różowe, ale nie do końca usmażone.
  • Dodaj oregano, szpinak i gotuj.
  • Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
  • Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące.
  • Smacznego!
Słowo kluczowe krewetki, makaron, szpinak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!