Zupa krem z dyni na ostro z papryką i soczewicą
Magdalena
Zupa krem z dyni to potrawa niskokaloryczna dlatego polecam ją osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów.
Czas przygotowania 2 godziny godzin
Rodzaj Zupy
Kuchnia Francuskie
- 1 L bulionu warzywnego
- 500 g dyni
- 200 g soczewicy
- 300 g papryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój.
Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut.
Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia i czerwona papryka będą miękkie.
Pod koniec należy dokładnie wszystko zmiksować ręcznym blenderem na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem.
Gotową zupę podawaj z ugotowaną według przepisu na opakowaniu soczewicą.
Kalorie: 250kcalCarbohydrates: 31gBiałko: 15gFat: 7g
Słowo kluczowe dynia, krem, zupa