Cofnij
+ servings

Zupa krem z dyni na ostro z papryką i soczewicą

Magdalena
Zupa krem z dyni to potrawa niskokaloryczna dlatego polecam ją osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów.
Czas przygotowania 2 godziny
Rodzaj Zupy
Kuchnia Francuskie
Ilość 4
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

  • 1 L bulionu warzywnego
  • 500 g dyni
  • 200 g soczewicy
  • 300 g papryki czerwonej
  • 50 g cebuli
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Instrukcje
 

  • Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój.
  • Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut.
  • Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia i czerwona papryka będą miękkie.
  • Pod koniec należy dokładnie wszystko zmiksować ręcznym blenderem na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem.
  • Gotową zupę podawaj z ugotowaną według przepisu na opakowaniu soczewicą.

Wartości odżywcze

Kalorie: 250kcalCarbohydrates: 31gBiałko: 15gFat: 7g
Słowo kluczowe dynia, krem, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!