Go Back
+ servings

Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem

Magdalena
Świetny przepis na makaron z pieczarkami, kiedy po pracy nie masz czasu na stanie przy garach. Wystarczy, że wcześniej zaopatrzysz się we wszystkie składniki, a w niedługim czasie wyczarujesz pyszne i sycące danie.
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 2
Kalorie 492 kcal

Składniki
  

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 60 g szpinaku
  • 40 g parmezanu
  • 70 g serka śmietankowego
  • 150 g pieczarek
  • 20 g masła
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki.
  • Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię.
  • Gotuj pieczarki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru.
  • Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan.
  • Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
  • Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu.
  • Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
  • Posyp parmezanem i smacznego!

Nutrition

Kalorie: 492kcalCarbohydrates: 56.6gBiałko: 23.2gFat: 13.3g
Tagi makaron, szpinak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!