Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem
Magdalena
Świetny przepis na makaron z pieczarkami, kiedy po pracy nie masz czasu na stanie przy garach. Wystarczy, że wcześniej zaopatrzysz się we wszystkie składniki, a w niedługim czasie wyczarujesz pyszne i sycące danie.
Czas przygotowania 1 hour hr
Rodzaj dania Główne dania
- 150 g makaronu spaghetti
- 60 g szpinaku
- 40 g parmezanu
- 70 g serka śmietankowego
- 150 g pieczarek
- 20 g masła
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki.
Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię.
Gotuj pieczarki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru.
Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan.
Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu.
Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
Posyp parmezanem i smacznego!
Kalorie: 492kcalCarbohydrates: 56.6gBiałko: 23.2gFat: 13.3g