Go Back
+ servings

Prosty makaron z kurczakiem i kurkami

Magdalena
Sezon na kurki w pełni dlatego przedstawiamy kolejny prosty przepis na makaron – tym razem z kurczakiem, przepysznymi kurkami i szpinakiem.
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 2
Kalorie 612 kcal

Składniki
  

  • 150 g makaronu świderki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 60 g szpinaku
  • 40 g parmezanu
  • 70 g serka śmietankowego
  • 150 g kurek
  • 20 g masła
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki.
  • Na dużej patelni roztop masło, dodaj pierś z kurczaka i usmaż. Zdejmij z patelni gotowe kawałki z kurczaka.
  • Na rozgrzaną patelnie wrzuć kurki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
  • Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu
  • Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
  • Posyp parmezanem i smacznego!

Nutrition

Kalorie: 612kcalCarbohydrates: 58gBiałko: 43gFat: 22.9g
Tagi grzyby, makaron
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!