Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Magdalena
Makaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
- 200 g piersi z kurczaka
- 150 g makaronu spaghetti
- 100 g rukoli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Pesto
- 100 g suszonych pomidorów
- 30 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 10 liści bazylii
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- sól
Orzechy nerkowca podsmażamy na patelni, parmezan trzemy na tarce, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy chwilę.
Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy świeżą rukolę, mieszamy i gotowe.
Podajemy ze świeżą bazylią i startym parmezanem.
Smacznego!
Kalorie: 660kcalCarbohydrates: 72.5gBiałko: 40gFat: 23.3g
Słowo kluczowe kurczak, makaron