Cofnij
+ servings

Wielkanocny gulasz z wołowiny

Magdalena
Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką
Czas przygotowania 2 godziny
Rodzaj Główne dania
Ilość 4
Kalorie 532 kcal

Składniki
  

  • 500 g wołowiny
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 300 g brokułów
  • 200 g mini marchewki
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • ziele angielskie

Instrukcje
 

  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka.
  • Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w duża kostkę, obsmażamy z każdej strony i dodajemy do cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli.
  • Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie.
  • Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą gryczaną.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 532kcalCarbohydrates: 57gBiałko: 39gFat: 16.4g
Słowo kluczowe gulasz, wielkanoc
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!